Przejdź do głównej nawigacji Przejdź do treści Przejdź do stopki Przejdź do mapy portalu

Komunikat sanepidu ws. jakości wody przeznaczonej do picia

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bielsku-Białej wydał komunikat dot. jakości wody przeznaczonej do spożycia na terenie Bielska-Białej oraz powiatu bielskiego.

Z uwagi na aktualnie panującą sytuację, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bielsku-Białej informuje, że nie odnotowano istotnych zakłóceń w dostarczaniu wody dystrybuowanej przez spółki wodociągowe na terenie Bielska-Białej oraz powiatu bielskiego.

Jednakże, w przypadku wody z zalanych prywatnych studni, należy pamiętać, że nie nadaje się ona do spożycia. Po ustąpieniu powodzi konieczne będzie przeprowadzenie dezynfekcji studni oraz wykonanie badania wody. Szczegółowe instrukcje dotyczące oczyszczania studni po powodzi będą dostępne w powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Zaleca się mieszkańcom, aby w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do jakości wody, korzystali z informacji udostępnionych przez lokalne stacje sanitarno-epidemiologiczne oraz przestrzegali zaleceń dotyczących bezpiecznego korzystania z wody pitnej - to komunikat szefa sanepidu w Bielsku-Białej. 

 

Bielski sanepid opublikował także informację - instrukcję dot. prac porządkowych na terenach dotkniętych powodzią.

DLA POWODZIAN 
INFORMACJA – INSTRUKCJA 

Czynności, jakie należy wykonać przed przystąpieniem do ponownego użytkowania pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi (mieszkalnych), które uległy zalaniu na skutek powodzi/podtopienia: 

1. Przed przystąpieniem do wszelkich prac porządkowych należy ubrać odzież ochronną, najlepiej pełne fartuchy, obuwie gumowe oraz rękawice gumowe. 

2. Prace porządkowe należy rozpocząć od: 
a) natychmiastowego usunięcia wszelkiego sprzętu i wyposażenia, które na skutek zalania uległo zniszczeniu (do komunalnych zbiorników na śmieci i odpadki), 
b) usunięcia wszelkich naniesionych przez wody powodziowe zanieczyszczeń (szlam, muł i inne nieczystości), 
c) opróżnienia lodówek i zamrażarek z wszelkich produktów spożywczych, które uległy zepsuciu na skutek przetrzymywania ich w niewłaściwej temperaturze (wyłączone urządzenia chłodnicze). Zepsutą żywność zapakować w szczelne worki foliowe i wyrzucić do zbiorników na śmieci. 

3. Z chwilą rozpoczęcia prac porządkowych należy otworzyć wszystkie okna pomieszczeń mieszkalnych w celu ich należnego przewietrzenia. 

4. Nieczystości, które dostały się do mieszkań np. osad, muł, szlam itp. zbierać łopatami do wiader i usuwać do zbiorników na śmieci. 

5. Po usunięciu w/w zanieczyszczeń należy przystąpić do starannego, kilkakrotnego zmycia podłóg, posadzek, ścian wyłożonych kafelkami, progów, schodów. Do mycia należy używać wszelkich dostępnych środków myjących i dezynfekujących. Woda z czynności mycia i dezynfekcji powinna być wylewana do kanalizacji. 

6. Wszelkie zanieczyszczenia powstałe na meblach i innym sprzęcie stanowiącym wyposażenie należy myć i dezynfekować w sposób podany wyżej. Środki do mycia i dezynfekcji należy stosować ściśle wg wskazań producenta podanych na etykiecie. 

7. Wszelką odzież, która uległa zniszczeniu w czasie zalania, należy pakować do worków foliowych i wyrzucać do komunalnych pojemników na śmieci. Odzież zabrudzoną, lecz zdatną do dalszego użytku, należy starannie wyprać, a następnie wyprasować. 

8. Do dezynfekcji wanien, zlewów, kratek ściekowych, ubikacji można używać również innych środków dezynfekcyjnych, takich jak: 
*Chloramina – w stężeniu 1-2% tj. 1-2 łyżki stołowe na 1 litr wody 
*Wapno chlorowe - w stężeniu 5% tj. 5 łyżek stołowych na 1 litr wody 

9. Do dezynfekcji lodówek i zamrażarek, po ich starannym umyciu i osuszeniu, można używać wszystkich dostępnych w handlu chlorowych środków dezynfekcyjnych. Po umyciu, dezynfekcji i osuszeniu urządzeń chłodniczych, a przed ich ponownym napełnieniem żywnością, należy je starannie przewietrzyć. 

10. W razie ewentualnych wątpliwości przy postępowaniu podczas prac, o których mowa w niniejszej informacji – instrukcji, dodatkowe informacje można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Bielsku-Białej, tel: 33 816 00 12

Włączony